Nike onthult nieuw tenue Nederlands elftal

By  |  0 Comments

Het tenue waarin het Nederlands elftal aantreedt in Brazilië is bekend. Trots, passie en de iconische stijl van het Nederlandse voetbal kenmerken het nieuwe thuistenue. Het shirt is voorzien van een opvallend embleem: een grote witte leeuw siert de borst van de spelers en staat symbool voor de Nederlandse voetbalhistorie. De KNVB viert zijn 125-jarig bestaan en vereert met deze klassieke leeuw de authentieke en gedurfde speelstijl van Oranje. Het symboliseert tevens een nieuw tijdperk in het Nederlandse voetbal en weerspiegelt de kernwaarden van het team: eenvoud, trots en eenheid.

“We wilden dit historische moment voor Nederland markeren met een nieuw tenue en een nieuw embleem die het verleden eren, maar ook het begin van een nieuwe periode voor het Nederlandse voetbal aankondigen”, zegt Martin Lotti, Design Director Nike Football.

De iconische, witte leeuw
Al sinds 1907 speelt de leeuw een rol in het ontwerp van de Nederlandse tenues. In de jaren zestig en zeventig werd de leeuw ook al prominent afgebeeld, maar altijd in het zwart. De afgelopen jaren pronkte enkel de gekroonde kop van de leeuw op het tenue. Dit jaar is de trotse leeuw dominant aanwezig; wit en vergroot afgebeeld om de trots van Nederland en de spelers te vertegenwoordigen. Er is bewust gekozen voor een klassiek en ‘clean’ design waarop het nieuwe embleem er duidelijk uitspringt. De traditionele oranje kleur van het shirt is opgesierd met details die refereren aan de historie van Nederland, zoals karakteristieke symbolen als wimpel en kroon. Onder het embleem staat het oprichtingsjaar 1889 van de KNVB vermeld naast het jaartal 2014, om zo het 125-jarig bestaan te memoreren.

Modern, maar met een retro tintje door Wim Crouwel
Nike werkte samen met de legendarische Nederlandse grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel om nieuwe namen en nummers te ontwerpen. Crouwel gebruikte de achterkant van het thuistenue om een vernieuwend lettertype te creëren met retro tintje. Het lettertype doet denken aan rugnummers uit de jaren zeventig en refereert ook aan het logo van de KNVB dat terugkomt aan de onderkant van het shirt.
“Het nieuwe tenue staat voor onze rijke voetbalhistorie. De nieuwe leeuw staat voor de trots die we voelen als team om ons land te vertegenwoordigen en dit shirt aan te mogen trekken”, zegt Kevin Strootman, speler van het Nederlands elftal.

De nieuwe shorts hebben net als het shirt een minimalistische uitstraling. Dit jaar is gekozen voor een slankere en meer op maat gesneden pasvorm om beweging en comfort te bevorderen. De welbekende ventilatieopeningen van Nike in de shorts zorgen voor verkoeling en vochtregulatie.

Perfect voor verkoeling en comfort
Het tenue zal de prestaties bevorderen door de lichaamstemperatuur van de speler te reguleren tijdens de wedstrijd. Vooral met het oog op de variërende temperaturen in Brazilië, zal de combinatie van de Nike Dri-FIT technologie en de mesh-laag met gelaserde ventilatiegaten de spelers verkoeling bieden en zorgen voor een betere luchtstroming. De combinatie van katoen met gerecycled polyester in het  nieuwe Dual-knit materiaal biedt de spelers extra verkoeling en zorgt voor een goede vochtafvoering.

3D-bodyscan voor de perfecte pasvorm
De designers hebben een driedimensionale bodyscan van de voetballers gemaakt om zo het comfort te verbeteren. Met de nieuwe pasvorm kunnen de spelers zich natuurlijker bewegen in het nieuwe tenue. Dit jaar is extra aandacht besteed aan de sokken van het nieuwe thuistenue, om ook daar het comfort voor de spelers te optimaliseren.

Gemiddeld 18 plastic flessen gerecycled per tenue
Het tenue is gemaakt van gerecyclede plastic flessen, met 100% gerecycled polyester in de shorts, 96% in het shirt en 78% in de sokken. Voor elk tenue worden gemiddeld 18 gerecyclede plastic flessen gebruikt.

Nike Pro Baselayer
De nieuwe Nike Pro Baselayer zorgt ervoor dat zowel als het shirt and de shorts beter kunnen ademen en lucht doorlaten. Deze baselayer is speciaal ontworpen om in te spelen op de temperaturen en condities die de voetballers tegen zullen komen in Brazilië, die variëren van hoge temperaturen overdag tot de veel koudere avondtemperaturen zuidelijker in Brazilië.

“Toen we spelers vroegen naar de bescherming die zij nodig hadden tijdens een wedstrijd lieten ze ons littekens op hun bovenbenen zien van de vele slidings die ze maakten”, zegt Lotti. “Verschillende spelers lieten ons vergelijkbare verwondingen zien, waarna wij besloten om nog betere bescherming in het tenue aan te brengen, maar ook het lichte gewicht en de ademende functie te behouden.”

Het thuistenue van het Nederlands elftal is vanaf 4 maart te bestellen in Nike stores en vanaf 3 maart op Nike.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: