Rutger Hauer brengt The Flying Dutchman tot leven

By  |  0 Comments

Golden Globe winnaar Rutger Hauer heeft een karakteristieke, korte film gemaakt over de legende van The Flying Dutchman, in samenwerking met het nautische lifestyle merk Gaastra. Rutger Hauer kruipt in de huid van de 17e-eeuwse Friese kapitein Barend Fockesz. Een rol die hem op het lijf geschreven is, want Rutger Hauer is een fervent zeiler. Gaastra zocht voor de hedendaagse vertolking van The Flying Dutchman iemand die niet alleen de liefde deelt voor het grote water, maar ook past binnen het thema van dit najaar ‘The Legendary Season’. Als levende legende is Rutger Hauer de perfecte vertolker van Gaastra’s Flying Dutchman campagne.

The Flying Dutchman
De unieke samenwerking is gebaseerd op het verhaal van Barend Fockesz, een 17e-eeuwse in Friesland geboren kapitein van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Fameus vanwege de mysterieuze snelheid van zijn tochten naar Indië. Gezien zijn recordtempo vermoedde men dat hij werd geholpen door de duivel. Barend Fockesz wordt gezien als de legendarische kapitein van The Flying Dutchman. Beter bekend als het spookschip, welke volgens de legende, gedoemd is om voor eeuwig rond te zeilen in de omgeving van Kaap de Goede Hoop.

Geen toevallige keuze
Gaastra is verheugd met de bijzondere samenwerking. De keuze voor Rutger Hauer is geen toevallige. Gaastra en de befaamde acteur hebben diverse raakvlakken, waarbij de liefde voor het water de toon zet.

Mark van der Wal, algemeen directeur Gaastra: ‘Voor de belichaming van een complex karakter als kapitein Barend Fockesz, met dezelfde kracht en authenticiteit, en iemand die de kernwaarden van Gaastra vertolkt, zagen we Rutger Hauer als perfecte match. Rutger Hauer spreekt door zijn geweldige talent een breed publiek aan. Hij is authentiek, nuchter en even ambitieus als onze oprichter Douwe Gaastra. Net als Douwe heeft hij de zee in het hart zitten en is hij dol op Friesland, waar hij naast  L.A., een deel van het jaar woont. Dit jaar staat ons seizoen in het teken van legenden. Allereerst werd Gaastra de crew gear sponsor van Team Brunel, het enige Nederlandse team dat mee doet aan de belangrijkste wereldwijde zeilwedstrijd, De Volvo Ocean Race. Vervolgens stemde Rutger in om mee te spelen in onze Flying Dutchman campagne. En toen ook nog Bryan Adams wilde tekenen voor de fotografie, voelde het alsof we een extra hoofdstuk aan onze prachtige geschiedenis toe voegden.’

Rutger Hauer: ‘Ik heb mijn hart aan de zee verpand. Het was een geweldige ervaring om deze film te mogen maken en te poseren op zeilboten waar ik als veertienjarig jochie van droomde. Ik tekende dag in dag uit dergelijke schepen. Op mijn vijftiende vertrok ik naar zee, maar mijn carrière als kapitein was snel voorbij. De passie voor het zeilen is echter nooit meer weggegaan.’

Terug naar de roots
Nederland kent een rijk maritiem verleden, vol sagen en legenden. Met de campagne gaat Gaastra terug naar de roots van het zeilen. Waar het bedrijf sinds de oprichting in Friesland in 1897, actief aan de nationale en internationale zeilcultuur heeft bijgedragen. De campagne illustreert naast de heritage, de diepte en de spirit van de zee.

Geselecteerd door het magazine Esquire als één van de meest invloedrijke mannelijke bloggers van Nederland.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: